Мъжки ризи – как да избереш своята?

Мъжки ризи. Искаш ли да научиш как правилно да ги избираш и носиш?

Звучи просто, но масово се нарушават няколко оправила. Ако не искаш да изглеждаш зле, съветвам те да прочетеш статията. В нея ще научиш не само как да носиш риза като джентълмен, но и как да избегнеш грешки, които ще те излагат.

 

Какво ще можеш, след като прочетеш статията?

Как да избереш правилен размер?

Почти всички носят грешен размер на ризата си. Можеш да се отличиш и получиш комплименти от другият пол само срещу няколко минути повече в пробната.

 

Какъв цвят да избереш?

Знаеш ли, че има връзка между цвета на кожата, косата и това, колко добре ти стои една риза? След малко ще научиш как да избереш риза, която ти пасва.

 

Ти си висок? Нисък? Слаб?

Ако избереш грешната за теб риза, няма да изглеждаш добре. Ако избереш обаче правилната, ще изглеждаш като мъж, който знае какво иска.

Ще се спрем и на детайли като избор на яка и как да се грижиш за новата си риза. Така ще изглежда нова и свежа по-дълго време.

Ок, да започваме с най-важното – изборът на размер.

 

Как да избереш правилен размер на ризата си?

Най-важното е да избереш правилен размер.

Всичко останало тръгва оттам. Чувам, че някой обичал да носи ризата или сакото си по-вталено, по-свободно или нещо подобно. Такова нещо няма. Има единствено правилен размер. Ако една дреха ти е впита, не е по размер. Ако ти е по-свободна – също. Дреха се носи точно по размер.

Всичко друго е погрешно.

 

Как ще знаеш, че една риза ти е по мярка?

mensstylehowitshouldfitEDITРизата ти стои както на снимката – Ако виждаш в огледалото същото, както на снимката, избрал си правилният размер.

Добра работа!

Можеш да пъхнеш единият си пръст в яката – закопчай ризата до последното копче. Ако се чувстваш комфортно и можеш да пъхнеш само един пръст между нея и врата, ризата е по-мярка. Ако пъхнеш два, то тя е голяма.

Избери друг размер.

Шевът на ръкавите минава точно през рамото – шевът на ризата, който съединява ръкавите с нея, трябва да минава през рамото.

Когато разпериш ръцете си, ризата не те стиска (стяга) никъде – облечи ризата. Разпери ръцете си. Чувстваш ли някъде, че те стиска или убива?

Ако да, избери друг размер.

Чувстваш се комфортно – идеалният размер риза стои по тялото ти, без да се чувстваш дискомфортно. Можеш да дишаш и се движиш спокойно.

 

Линията на ризата при копчетата е права – когато материята на ризата при копчетата изглежда изкривена (случва се, когато размерът е малък) и разтегната, избери по-голям размер.

Линията трябва да изглежда права. Погледни отново снимката. Представи си я без вратовръзка. Материята при копчетата е права, не раздърпана.

Ръкавелите на ризата трябва да са стегнати – дотолкова, че да не можеш да съблечеш ризата, без да ги разкопчаеш.

Дължината на ръкавите трябва да ти позволява да разпериш ръцете си като криле, но да не издърпваш ръкавелите към предмишницата.

Ръкави на ризата – трябва да са достатъчно къси, за да не остава повече от 2см плат около китката, когато разпериш ръце.

След като научи за размера  на мъжките ризи, нека изберем цвят.

Цвят подходящ за теб.

 

Какъв цвят да избереш на ризата?

Зависи от 2 неща:

  • Цвят на кожата/косата/очите;
  • Събитие.

Да започнем от цвета на кожата и косата. Тук повечето мъже попадат в 3 категории:

  • Контрастен тип –това са мъжете, на които цветът на косата и кожата силно контрастират. Например имаш черна коса, но бяла кожа.
  • Ниско контрастен тип –мъжете, на които цветът на косата и кожата са сходни. Например имаш светла коса и светла кожа. Тук се вписват и мъжете  без коса или оплешивяващи.
  • Средно контрастен –Ако не попадаш в една от горните категории значи си в тази. Тук се вписват мъжете, които имат среден контраст между косата и кожата. Например имаш черна коса и кафява кожа. Или пък имаш светла кожа, но сива коса.

 

ОК, каква мъжка риза да избереш?

Контрастен тип – тук идеята е да подсилиш контраста между цвета на кожата и косата чрез дрехите.  Ако носиш само риза, нека бъде в контрастиращ цвят с кожата.

Например: мъжка риза в черен, тъмносин, тъмнолилав, тъмносив цвят, въглен и т.н. ще ти свърши работа. Ако носиш връхна дреха над ризата (сако, яке, пуловер), нека тя бъде в контрастиращ цвят – черен, тъмносин, тъмносив и т.н.

Ако цветът на кожата ти е бял, на косата тъмен, носи тъмни дрехи – тъмносини или черни сака, ризи, якета,блузи, панталони и т.н.

 

Ниско контрастен – при този тип целта е да носиш дрехи в сходни тонове.

Идеята на облеклото е да подсили хубавият вид на лицето. Когато си средно контрастен тип, постигаш това.

Комбинирай тъмен костюм с тъмна риза. Светло яке със светла блуза/риза/пуловер.

Идеята е контрастът между различните дрехи да бъде минимален.

 

Средно контрастен – тук има много варианти. Точно средно контрастен тип няма. Всеки клони или към контрастен или ниско контрастен.

Предимството на този тип е, че може да вземе най-доброто от двата свята.

Например можеш да носиш тъмни връхни с долни дрехи. Или пък контрастиращи връхни и долни дрехи – тъмно сако със светла риза. Светло яке с тъмна риза и т.н.

Какъв цвят на ризата да избереш според събитието?

За какво събитие ти трябва риза? Работа? Интервю за работа? Ежедневна риза?

 

Интервю за работа

Търсиш работа? Избери риза (и като цяло облекло) в консервативен стил и цвят – бял, син, сив и черен.

Първото впечатление е критично. С тези цветове ще изглеждаш професионално и готов за работата.

Преди да отидеш на интервю, запознай се с дрескода на фирмата и се облечи според него. Така още преди да говориш с интервюиращият, ще изглежда, че се вместваш в позицията (по дрехите посрещат). точката е след скобите

 

Работно място

Тук не е задължително да изглеждаш строго официално (освен, ако не работиш на висока позиция). Можеш да си позволиш ризи на райета, но все пак в професионални цветове – син, сив и т.н.

Зависи от типа работно място.

Например в маркетинг и рекламните агенции хората се обличат по-отпуснато.

В банковият сектор, животозастраховането и други професии, при които трябва да излъчваш доверие и професионализъм, облеклото е строго официално.

На някои работни места пък можеш да ходиш с тениски и анцуг и няма да имаш проблеми (все пак не го прави).

Време е за съвет – обличай се за позицията, която желаеш.

Ако се стремиш да си мениджър, обличай се като такъв. Ако искаш да си следващият президент на компанията – също.

 

Бар/дискотека/клуб/парти/кафе – тук можеш да му отпуснеш края, така че, носи по-ежедневни модели и цветове.

Тук са подходящи ризи в по-свободни цветове и карета. Например: черно-бяло каре, черно-червено и т.н.

 

Каква материя да избереш за мъжка риза?

Памук или лен са най-често ползваните материи за изработка на мъжки ризи.

 

Кога е подходящо да избереш лен?

Ленът абсорбира вода и позволява на въздуха да циркулира. Така кожата ти не се запарва, както при ризите от евтини материали.

Ленът обаче задържа топлина.

Ризите изработени от него са подходящи за хладните сезони – късна есен и зима. Като цяло, ленените ризи се ползват за по-ежедневни събития – партита, клуб или просто, за да излезеш навън.

 

Кога е подходящо да избереш памук?

Памукът е най-често използваният материал за мъжките ризи. Почти всеки модел е от 100% памук или примеси.

И има защо.

Памукът е мек и приятен на допир материал. Отличен за риза. Абсорбира влага. Позволява на въздуха да циркулира. Кожата диша. Не запарва и се усеща приятно.

Прави го подходящ за всеки сезон. Освен това, ризите от памук са за по-официални събития.

Насочи се към ризи с високо съдържание на памук. Колкото повече, толкова по-добре.

С по-висок процент памук се увеличава и цената. Но нима комфортът има такава?

 

Каква яка да избереш?

Целта на яката е да придаде объл вид на лицето.

Яката на ризата определя и нейното ниво –  дали е ежедневна, официална, подходяща за бизнес или романтични срещи. Ще обърнем внимание на двата най-разпространени типа – свита и широка яка.

 

Свита яка

Този вид яка се среща при официални и ежедневни ризи. Ако имаш късо ниско лице, избери тази. Издълженият и (замени с ударено и) дизайн привлича окото надолу и издължава лицето. Препоръчва се и, ако си по-нисък по същата причина. Комбинирай с тънка вратовръзка и ще изглеждаш страхотно. Свитата яка е подходяща за хора с по-обло лице и нисък ръст.

 

мъжки ризи онлайн магазин

Широка яка

Вторият вид яка е разширена и се предпочита от по-младите. Създава по-отпуснат и младежки вид. Разбира се, подходяща е и за по-възрастни господа и се комбинира с вратовръзка.  Разширените яки са отлични за всички, които имат средна до дълга форма на лицето. Ако имаш по–издължено лице, то този вид яка ще го балансира.

 


Какви мъжки ризи да носиш според типа тяло?

Аз съм нисък. Каква риза да избера?- Slim Fit

За теб са подходящи ризи SlimFit точно по размер (не, че за другите не са). За да изглеждаш по-висок, избери ризи на вертикални райета и прибрани тънки яки.

Те издължават  визуално тялото, защото карат погледа да ги следва нагоре или надолу.

Забележи как азиатските сайтове за дрехи предлагат само модели по тялото на манекена. В Азия средният ръст е 160-170 см и модата им е пригодена за тяхната височина.

За да издължиш още повече фигурата си, избери прическа при която косата се вдига нагоре. Трябва да го съобразиш обаче и с формата на главата и лицето.

Не всяка е подходяща за такава прическа.

Избягвай ризи с много детайли – джобове, различни видове райета и т.н. За теб са подходящи изчистени ризи с най-малко детайли.

Избягвай да носиш ризи, без да ги втъкаваш в панталона. Когато ризата ти стои извън него, дори да е къса, „изяжда“ от дължината на краката – прави те да изглеждаш по-нисък.

 

Носи тънки вратовръзки в контрастиращ цвят

Например, ако носиш бяла риза, заложи на черна вратовръзка и т.н. Контрастът издължава фигурата ти. Избягвай дебели вратовръзки, защото смаляват фигурата ти.

Ако си нисък и широк в корема, малко съвети могато да ти помогнат.

Освен един – спортувай и отслабни. За съжаление, ако искаш да изглеждаш добре, няма друг начин освен да се вталиш. Различните съвети са само временно решение. Направи си подарък и се втали.

Заслужаваш го.

 

Аз съм висок. Каква риза да избера? – SlimFit

Ако си висок, няма какво толкова да се добави.

Можеш да носиш всеки цвят, стил, райе и т.н. За високите господа, SlimFit отново е най-подходящият размер.

Той е измислен специално за тях с причина. Ако носиш по-голям размер, отколкото си, ще изглежда все едно си облякъл чувал. Търси ризи с етикет Slim Fit, които са ти точно по мярка.

Ако си тънък, купи си карта за фитнес. Височина + добре оформено тяло = страхотна комбинация. Няма нужда от огромни мускули, но няколко килограма отгоре вършат чудеса за външният ти вид.

 

 

Каква е следващата стъпка?

Вече научи всички тънкости как да носиш и избираш мъжките си ризи. Нека сумираме. Научи се как да:

  • Избереш правилен размер на ризата;
  • Цвят според цвета на кожата и косата;
  • Материал и т.н.

Използвай новите си знания още сега.

 

Каква риза можем да ти предложим?

Търсиш дреха за подарък? Или пък ти трябва спешно нова риза? Можем да ти предложим модели за всякакъв повод.

 

Търся по-официална риза…

Ризите от сериите „Иванел“ (100% памук), „Вилиан“ (50% памук), „Кристиан“ (80% памук) и „Класик“ (65% памук) са елегантни и изчистени модели, българско производство.

Подходящи са за както за носене с костюм, така и за по-ежедневни поводи, на които искаш да изглеждаш добре – банкети, партита, офис, клуб, дискотека и т.н.

Комбинират се страхотно със сака, якета, жилетки и пуловери.

Можеш да разгледаш моделите тук.

 

Търся по-ежедневна риза…

Моделите „Натаниел“, „Делян“, „Валентин“ (100% памук) и „Елегант“ (65% памук) са в различни цветове на карета. Моделите са по-ежедневни и подходящи за кафе, парти, дискотека и т.н.

Ризите от тези серии са в светли цветове и се комбинират страхотно със спортни сака в тъмни цветове – черен, тъмносин и тъмносив.

Можеш да разгледаш ежедневните модели „http://blekaut.com/shop/mujki-rizi/“ тук.

 

Какъвто и вкус да имаш, можем да ти предложим нещо.

А сега, сподели статията в социалните мрежи на приятели и близки. Нека и те научат как да избират своите нови ризи.

По правилният начин.

Поздрави!